Gewilde beroepen in de bouw

Werken in de bouw biedt volop kansen. Met het aantrekken van de economie zijn er weer volop vacatures in de bouw. Er is vooral veel behoefte aan uitvoerend personeel met een mbo-diploma. Met name de vacature stukadoor komt veel voorbij op vacaturesites. Voor wie wil werken in de bouw: hieronder staan zes gewilde beroepen in de bouw op een rij.

1. Stukadoor

 

Een stukadoor is verantwoordelijk voor het stucwerk op muren, plafonds en gevels. Stucwerk beschermt en verstevigt muren, maar dient ook als versiering. Wie solliciteert naar de vacature stukadoor weet precies hoe hij/zij mortel moet aanmaken en dit moet aanbrengen, uitvlakken en gladmaken. Ook het repareren van oud stucwerk is taak van de stukadoor.

2. Metselaar

Een metselaar weet alles over oude en nieuwe metseltechnieken en welke effecten daarmee te bereiken zijn. Metselaars beschikken over veel verbeeldingskracht: zij zien in gedachten voor zich hoe de muur zal gaan worden. Ook zijn zij nauwkeurige werkers met veel oog voor detail. Naast metselen en voegen, behoort ook het restaureren van bestaand metselwerk tot het takenpakket van de metselaar.

3. Timmerman/timmervrouw

Een timmerman of –vrouw maakt houten constructies. Dit kunnen kapconstructies, kozijnen, trappen of meubels zijn. Vaak specialiseert een timmerman of –vrouw zich in bepaalde constructies. Ook zijn timmerlieden onmisbaar bij de behandeling van houtrot. Timmerlieden hebben een creatief beroep en moeten goed kunnen rekenen. Zij werken netjes en precies.

4. Installatiemonteur

Installatiemonteur is één van de beroepen in de bouw waar ontzettend veel openstaande vacatures voor zijn. Een installatiemonteur is verantwoordelijk voor de aanleg van verwarming, gas, water en sanitair in woningen en kantoorgebouwen. Ook de plaatsing van dak- en zinkwerk behoort tot het takenpakket van de installatiemonteur. Wie kiest voor dit beroep, moet zeer technisch zijn aangelegd.

5. Werkvoorbereider

Werkvoorbereiders houden ervan om te plannen en te regelen. Een werkvoorbereider zorgt voor de planning van een bouwproject: welke bouwprofessionals, materialen en machines zijn wanneer en waar nodig? Het is een heel verantwoordelijk beroep, want als er iets misgaat in de planning, loopt de bouw vertraging op en dat gaat gepaard met extra kosten.

  1. Uitvoerder

Vanzelfsprekend is er iemand op de bouwplaats nodig die alle bouwprofessionals dagelijks aanstuurt: de uitvoerder. De uitvoerder draagt verantwoordelijkheid voor de detailplanning van het werk en werkt nauw samen met de werkvoorbereider die de grote lijn in de gaten houdt. Het verdelen van de taken onder de bouwmedewerkers, het controleren van de kwaliteit van het werk en het waarborgen van de veiligheid op het bouwterrein vormen de kern van het beroep uitvoerder.

Advertenties