Omscholing vanuit het schildersvak

Als je werkzaam bent als schilder heb je een afwisselend vak. Je bent vaak op verschillende projecten en komt met verschillende mensen in aanraking. Maar het kan zijn dat je het niet leuk meer vindt, of dat je voor je gevoel teveel blijft steken terwijl je eigenlijk vooruit wilt. Misschien wil je wel hogerop komen, of wil je een heel andere funtie. Maar hoe ga je zoiets dan aanpakken?

Mijn loopbaan

Mijn loopbaan is een organisatie voor wernemers die vallen onder het Schilders, Afwerkings- en Glaszetbedrijf. Een werknemer kan meedoen aan een loopbaan traject. Dit kan zijn omdat er ambitie is om door te groeien of bijvoorbeeld bij ziekte of arbeidsbeperkingen door bijvoorbeeld een ongeluk.

Ben je korter dan vier maanden werkloos en viel je daarvoor onder de cao, dan mag je ook deelnemen. Deelname is altijd vrijwillig en kan aangevraagd worden door werknemer, maar ook door de werkgever. De werkgever kan hiertoe beslissen als er werknemers (langdurig) ziek zijn.

Het loopbaan traject is gericht op een andere functie bij hetzelfde bedrijf, of een baan bij een andere werkgever in dezelfde sector. Als je in geval van ziekte niet meer in staat bent om het schildersvak te blijven uitoefenen dan kan je naar een andere sector uitwijken. Hiervoor moet je een test doen die uitwijst of je boven een bepaald percentage zit met een ‘AO-indicator’. Als je langer dan zes weken ziek bent en niet meer in staat bent om je eigen functie uit te voeren dan kan je worden begeleid met bijvoorbeeld omscholing naar een ander vakgebied.

Wil je bijvoorbeeld een opleiding boekhouden volgen, dan kan de loopbaan begeleider samen met jou kijken naar passende mogelijkheden. In het geval van ziekte kan Mijn loopbaan bijdragen aan de scholingskosten, zodat je zelf niet de hoogste last hebt.

Kosten van het loopbaan traject

Zoals gezegd zijn er geen kosten verbonden aan het traject wat je als werknemer gaat volgen. Ook als de werknemer een traject wilt starten, bijvoorbeeld bij ziekte van een werknemer, dan kost het ook de werkgever niets.

Mijn loopbaan wordt bekostigd door de sociale partners Schilderen.

Doordat de er geen kosten zijn, wordt de drempel om mee te doen heel laag gelegd. Wil je dus in de (nabije) toekomst een andere functie, of moet je wegens ziekte een andere functie, dan is het aan te raden om eens contact met ze op te nemen. Dit kan wellicht ook via de werkgever geregeld worden.

Advertenties