Verkleuring van een schilderij

U kent het wel, van die schilderijen die met het jaar steeds verder verkleuren. Jarenlang wist niemand hier raad mee. Echte kunst liefhebbers weten waar ik het over heb wanneer ik zeg dat de kleur vermiljoenrood, dat door heel erg veel kunstschilders word en is gebruikt, de eigenschap heeft om te verkleuren tot de kleur zwart.

Tot kort geleden wisten natuurlijk niet alleen wetenschappers van deze verkleuringen, al wisten de wetenschappers niet precies waar dit vandaan kwam. Eerst werd er altijd verteld dat deze verkleuren het gevolg is van lichtinval, chloor en vochtigheid. Toch moest er iets zijn dat tot een chemische reactie leidt volgens de wetenschappers. Door verschillende experimenten uit te voeren op meerdere werken van beroemde kunstenaars zoals Rubens of Pieter Bruegel is gebleken dat deze chemische reactie word veroorzaakt door kwik.
Er zijn een aantal dingen waar musea door deze ontdekking meer aandacht aan zullen moeten besteden. Helaas is het probleem van de lichtinval is zo goed als niet te voorkomen, dit komt omdat we moeilijk de historische schilderijen in het donker bewaren. Maar wel kan de musea erop letten dat er geen chloor of iets dergelijks bij deze kunstwerken in de buurt komen.

Advertenties